Thursday, October 29, 2009

Ostepopper

En sikker vinner visstnok, og ikke egentlig så vanskelige å lage. Har du laga vellykkede vannbakkels, klarer du disse også.

Ingredienser
80 gram smør
80 gram hvetemel
3 egg
2 dl vann
50-100 gram god ost, gjerne Gruyére
en liten klype salt

1. Smelt smøret på lav varme i en panne med saltet og vannet, ha i mel og rør det jevnt. Tilsett vann og pisk infernalsk til du får en god og smidig deig. Du kan eventuellt ha i en smakstilsetning (se nederst) på dette stadiet, men hopp over hvis du vil lage den klassiske varianten.

2. Hell deigen over i en annen bolle, og tilsett eggene. Nå skal du piske som en gal for å få små luftbobler inn i deigen, som skal bli lett porøs, skinnende og smidig. Til slutt tilsetter du 30 gram fint revet gruyére eller annen smakssterk ost. Om du tilsetter mer, risikerer du at deigen faller sammen, og det vil du ikke!

3. Ha deigen i en kremsprøyte og sett små topper på bakepapirkledd ovnspanne. Du kan også bruke to skjeer og sette små topper. Forvarm ovnen til 200 grader celsius.

4. Dryss resten av osten oppå deigtoppene, her kan du være veldig generøs med osten! Sett brettet inn i ovnen, og steik dem til de er pent gylne og har hevet seg kraftig, det tar normalt 15-18 minutter. Deretter skal du skru på grillelementet (evt øke temperaturen til 250 grader) og la de bli enda brunere (men ikke brente!). Her gjelder det å sitte og se på ostepoppene slik at de oppfører seg slik de skal. Du må for all del ikke åpne ovnsdøra før de er ferdige, da faller de sammen!

5. Server ostepoppene rett fra ovnen. De kan rett og slett ikke vente... Bare ha dem i en serveringsskål og sett på bordet. Om du vil lage mer; gjør klart et brett til og sett i ovnen mens det første brettet fortæres. De forsvinner uansett fort.

Alternative smakstilsetninger
1 knust hvitløkskløft eller
litt finhakka jalapeno eller
en liten neve finhakka urter eller
noe annet godt?

No comments:

Post a Comment