Sunday, January 31, 2016

Eltefritt grytebrød

Det finnes tusen oppskrifter på grytebrød nå, jeg har laga det i flere år. En dag jeg husker veldig godt, var fredag 13. mai 2011, dagen jeg fikk Ruffen hjem!

Skorpa blir supersprø, brødet mykt og saftig inni, smaken stor. Brødet skal heve lenge, helst 24 timer, så start i tide! Til gjengjeld gjør tiden store deler av jobben, så man behøver ikke tenke så mye på det.

Brødet skal steikes i ei jerngryte, det er bare en fordel om den er gammal og godt nedfetta i bunnen. Da behøves ikke noen smøring av gryta. Om gryta er helt ny bør du brenne inn gryta først, og deretter strø litt mel i bunnen av gryta etter oppvarming.

Oppskriften kan gjerne dobles, dette er en fordel om du har ei veldig vid gryte, legg da til 10 min steketid med lokk.

INGREDIENSER:
  • 300 gram siktet hvetemel
  • 150 gram valgfritt mel (jeg brukte fint sammalt hvete sist, men ristet havre er også godt)
  • 3,5 dl vann (ca 15-20 grader)
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts tørrgjær

Rør sammen ingrediensene i en stor bolle. Deigen skal være litt løs. Dekk med plast og la deigen stå lunt på benken over natta.

Neste dag helles deigen på en godt mela flate og strekkes, og så brettes hjørnene inn mot midten 3-4 ganger. Legg godt med mel i bunnen av bakebollen og legg brødemnet tilbake med bretten ned. La etterheve i 3-4 timer eller til dobbel størrelse.

Varm ovnen til 240 grader. Sett rista så høyt du kan men samtidig ha plass til ei jerngryte eller emaljegryte med lokk på den. Gryta skal være gjennomvarm, så bruk ikke hurtigoppvarming, og la gryta stå i den varme ovnen i en 10 minutter ekstra, slik at den er gloheit. Lokket kan være kaldt enn så lenge.

Ta gryta ut av ovnen, velt deigen ned i gryta ( det gjør ikke noe om den revner litt, bare ikke elt/rør for mye i den). Sett på lokket og sett gryta i ovnen. La den steke i 30 minutter.

Ta av lokket og la brødet få en fin toppskorpe, det tar ca 10 minutter.

Hvelv ut brødet på ei rist og server det med godt smør, gjerne som tilbehør til suppe eller en god gryterett.

---

TIPS:
Bruk gjerne andre typer mel, og i andre forhold. Det meste går, så lenge det er minst 50% hvete i form av fin sammalt/siktet. Min favoritt er rista havremel. "Rått" havremel er vanskelig å bake med, fordi enzymer i havren bryter ned glutenet.