Saturday, November 28, 2009

Findus fiskesuppe - thai quick fix


Når dagene blir korte og kulda setter inn, er det godt med noe ordentlig varmende å knaske/sutte/slafse på. Problemet er bare at disse mørke, hustrige dagene ofte sammenfaller med eksamenslesing og generelt dårlig med tid til utfoldelse og selvrealisering på kjøkkenet. Så me juksar litt!

Du starter med dette traurige oppkommet fra frysedisken på rimi:


og, på magisk vis ender du opp med denne fristende herligheten:


Ingredienser
1 pk frossen fiskesuppe fra Findus
1 lime
2 små sitrongress
3-4 hvitløkfedd
en temmelig stor bit frisk ingefær
1 rød chili (evt 2 grønne)
1 boks kokosmelk

Eventuelt: Fersk koriander, ekstra grønnsaker av eget ønske (f.eks. en paprika, en pk sukkererter, 2-3 vårløk, fennikel, eller andre grønnsaker du har et asiatisk forhold til), ekstra fisk eller kanskje aller helst scampi

1. Sett over suppa. Lag den med melk; men erstatt noe av melka med kokosmelk.

2. Hakk hvitløk og ingefær veldig fint, slik at det nesten blir en klissete smørje. Sleng det i suppa. Alt krydderet til denne suppa bør smakes til; men det er fint å i alle fall bruke 3-4 cm av ingefærrota.

3. Hakk sitrongress og chili i passelige små, dekorative biter. Kast i gryta sammen med saften fra 1 lime og kanskje til og med litt revet limeskall hvis du tør.

4. Når du har kommet så langt, har fiskesuppa kanskje akkurat rukket å koke opp. Da kan du eventuelt tilsette grønnsaker i passelig små skiver, fiskebiter og/eller scampi. Suppa skal koke i et par minutter. Har du koriander, er det bare å hakke litt grønske og strø det vakkert over suppa når den er ferdig.

For den virkelige asiatiske følelsen, kan du servere herligheten med klissete jasminris (i separate boller) og utsette deg selv (og eventuelle gjester) for overlevelseskurs med spisepinner og slurping av suppesaft rett fra suppebollene. Mmm! =)

Tyrkisk linsesuppe


For å vokse og bli både stor & sterk, er protein alfa, omega, delta, gamma, osv. Dessverre er kjøtt dyrt og studenter fattige, heldgivis er belgfrukter proteinfulle og tyrkisk linsesuppe godt, enkelt, billig og temmelig raskt! Denne oppskriften gir nok mat til 4 skrinne studenter når man har mye godt brød til.

Ingredienser
2 dl røde linser
1 stor løk
1 hvitløksfedd
2 ss olivenolje
1 boks hakkede tomater
1 terning grønnsaksbuljong
1/2 ts salt
1 ss tomatpuré
1 ts tørket mynte

2 dl yoghurt naturell

1. Skyll linsene godt. Små linser som de vanlige rød trenger ikke å stå i vann i timesvis; skylling holder. Finhakk løk og hvitløk, og fres blankt i olivenoljen. Tilsett så linsene.

2. Tilsett så resten av ingrediensene (ikke yoghurten!) og kok opp. Når suppa har kokt opp, skru ned til middels varme og la koke under lokk i 15 minutter.

3. Server rykende varm med en dæsj yoghurt på toppen, og massevis av tyrkisk brød eller anna godt brød til.

Thursday, November 26, 2009

Ertesuppe med variasjoner

Svenskene kan det her med ertesuppe. Hver torsdag er det gul ertesuppe som gjelder, og den er god! Her kommer en grunnoppskrift med litt variasjon. Oppskriften kan halveres, suppa kan gjerne fryses i porsjoner. Fantastisk studentmat, vi snakker om en tier per porsjon, inkludert pannekake etterpå!

Ingredienser
1 pakke gule hurtigerter uten skall(500 gram) (alternativt 500 gram erter lagt i bløt over natten)
1,5 liter vann
4 terninger grønnsaksbuljong
2 løk
2 gulrøtter
1 ts tørket timian, eller 1 ss fersk.

1. Kok opp erter og vann, skum av eventuelle skall. Tilsett buljongterningene og timian.

2. Finhakk løken, skrell og skjær opp gulrota i knøttsmå biter. Ha grønnsakene i gryta og kok videre.

3. Kok lenge, minst en time. Suppa blir bare bedre om den får koke i 3-4 timer. Alternativt kan du sette kasserollen til side eller i kjøleskapet over natta, og så gi suppa et nytt oppkok. Ertene skal bli mos og suppa nesten tjukk som grøt.

4. Ha et par teskjeer sennep (feks Iduns grove eller slottssennep). Det er viktig at du ikke bruker sennep med for mye eddik i, da smaker suppa bare surt.

Varianter

1. Som over, men bruk kokevannet til en salt svineknoke som base for suppa. Bruk mindre buljong for at ikke suppa skal bli for salt. Knoken koker du dagen før. Plukk av kjøttet fra knoken, skjær i små terninger og legg tilbake i suppa rett før servering. Bruk mer sennep, 2-3 spiseskjeer passer (det er faktisk veldig godt!), eventuellt server sennep ved siden av.

2. Bruk stavmikser på suppa slik at den blir helt glatt. Drypp god, fersk og gressgrønn olivenolje over suppeskålene når suppa er øst opp. Du kan også sprøsteike et par skiver bacon og servere til suppa.

Svenskene har som sagt ärtsoppa hver torsdag. Og etter suppa serveres det alltid pannekaker med syltetøy og vispet krem. Lag gjerne pannekaker du også, men rømme, bacon eller annet fyll er også lov!

Sunday, November 15, 2009

Avletter

Til jul trengs det julekaker, men er man sukkerintolerant, er det ikke mange småkaker som duger. Heldigvis finnes det noen få, avletter er en av disse.

Ingredienser (ca 90 stk)
3 dl kremfløte
3 dl melk
3 dl vann
2 dl byggmel
6 dl hvetemel
3 dl (lett)rømme
1/2 ts salt

1. Pisk kremfløten stiv, og rør inn melk og vann. Visp deretter inn melet, litt av gangen. La røra stå kaldt og tildekket i kjøleskap over natta.

2. Bland inn rømme og salt rett før du skal steike avlettene.

3. Legg en spiseskje røre i et varmt avlettjern, og steik til kaka er pent gyllen på begge sider. Det tar en del tid, så vær tålmodig!

4. Ta ut kaka, og legg den under press til neste kake er ferdig slik at den holder seg flat og fin. Steik opp resten av røra som beskrevet.

5. Legg avlettene i en helt tett boks, de bør stå tørt og kjølig.