Thursday, October 29, 2009

Linsestuing

Godt tilbehør til middagen eller lunsjen, enkelt og sunt.

Ingredienser (2 porsjoner)

1 dl grønne linser, bløtlagt i vann i 3 timer
1/2-1 buljongterning
1 hakket løk
1-2 kløfter hvitløk
1 ss smør
1 ss god olivenolje
1-2 ss balsamicoeddik

1. Bløtlegg linsene i noen timer, hell av vannet og kok opp linsene i 10 minutter. Hakk løken og surr den i smøret i en stekepanne sammen med knust hvitløk. Det skal bli mykt og blankt, men ikke brunt.

2. Hell vekk kokevannet til linsene, tilsett løken og buljongterningen, sammen med en knapp desiliter vann. Kok opp og la småsurre i 10 minutter til.

3. Sjekk konsistensen, stuingen skal ha en relativt tørr konsistens, så la putre litt uten lokk om den er for våt.

4. Trekk gryta av varmen og smak til med olivenolje og eddik.

Stuingen kan serveres varm som middagstilbehør i stedet for pasta/ris/poteter, eller den kan brukes til lunsjsalaten. Metter godt og er snill mot lommeboka.

Havrekjeks

Kaviarostekaka trenger en oppskrift på havrekjeks! Disse er også gode med litt brunost, eller muggost, eller egentlig hvilken som helst slags ost; eller også helt uten noenting. Her kommer oppskriften, iallfall:

Ingredienser:
5 dl store havregryn (havremel er kanskje enda bedre)
2 dl melk
125 g smør - eller enda mer smør for sprøere, bedre kjeks!
2 dl sammalt spelt
1 ts salt
1 ts bakepulver eller natron
(eventuelt 1 ts fruktose eller sukker for litt søtere kjeks; 100 gram fruktose/sukker for ordentlig søte kjeks)

1. Sett ovnen på 200 grader.

2. Kok opp melka og la havregrynene svelle i 10 minutter. Smelt smøret, og rør det inn. Bland til slutt inn resten av ingrediensene.

3. Kjevle deigen til den er ca 1,5 cm tykk, og trykk ut kjeks med et lite glass. Legg dem på plate og prikk med gaffel. Stek i 10-15 minutter.

4. Prøv å vente med å spise dem til de er kalde. Da har de nemlig blitt sprøe.

Ostepopper

En sikker vinner visstnok, og ikke egentlig så vanskelige å lage. Har du laga vellykkede vannbakkels, klarer du disse også.

Ingredienser
80 gram smør
80 gram hvetemel
3 egg
2 dl vann
50-100 gram god ost, gjerne Gruyére
en liten klype salt

1. Smelt smøret på lav varme i en panne med saltet og vannet, ha i mel og rør det jevnt. Tilsett vann og pisk infernalsk til du får en god og smidig deig. Du kan eventuellt ha i en smakstilsetning (se nederst) på dette stadiet, men hopp over hvis du vil lage den klassiske varianten.

2. Hell deigen over i en annen bolle, og tilsett eggene. Nå skal du piske som en gal for å få små luftbobler inn i deigen, som skal bli lett porøs, skinnende og smidig. Til slutt tilsetter du 30 gram fint revet gruyére eller annen smakssterk ost. Om du tilsetter mer, risikerer du at deigen faller sammen, og det vil du ikke!

3. Ha deigen i en kremsprøyte og sett små topper på bakepapirkledd ovnspanne. Du kan også bruke to skjeer og sette små topper. Forvarm ovnen til 200 grader celsius.

4. Dryss resten av osten oppå deigtoppene, her kan du være veldig generøs med osten! Sett brettet inn i ovnen, og steik dem til de er pent gylne og har hevet seg kraftig, det tar normalt 15-18 minutter. Deretter skal du skru på grillelementet (evt øke temperaturen til 250 grader) og la de bli enda brunere (men ikke brente!). Her gjelder det å sitte og se på ostepoppene slik at de oppfører seg slik de skal. Du må for all del ikke åpne ovnsdøra før de er ferdige, da faller de sammen!

5. Server ostepoppene rett fra ovnen. De kan rett og slett ikke vente... Bare ha dem i en serveringsskål og sett på bordet. Om du vil lage mer; gjør klart et brett til og sett i ovnen mens det første brettet fortæres. De forsvinner uansett fort.

Alternative smakstilsetninger
1 knust hvitløkskløft eller
litt finhakka jalapeno eller
en liten neve finhakka urter eller
noe annet godt?

Ostekake med kaviar

Her er oppskriften på en litt annerledes ostekake som egner seg på et hvert festbord, især for de som er lei sukker eller ikke kan spise det. Den er overraskende god!

Bunn
75 gram smør
12 digestivekjeks eller usøtede havrekjeks

Fyll
3 ark gelatin
4 dl Créme fraiche 15%
5 dl revet ost (originaloppskriften bruker Norrmejerier Krutrök, en ost smaksatt med bl.a. akevitt. Jeg foreslår vellagra Jarlsberg eller en annen sveitserost)
1 dl hakket gressløk
Salt og pepper

Garnering
75 gram kaviar (lodderogn, limfjord eller annen kaviar)
1 sitron
gressløk

1. Smelt smøret, knus kjeksen og bland sammen i en foodprosessor. Trykk kjeksblandingen ut i en rund form (Ø 24 cm), og sett kaldt i ca 30 minutter.

2. Legg gelatinen i en smørsmelter eller annen liten kasserolle med litt kaldt vann, og la det stå. Bland crème fraiche med ost og gressløk, smak til med salt og pepper, og evnentuellt litt urter eller akevitt.

3. Hell vannet av gelatinen og smelt den forsiktig over lav varme, rør ned litt ostemasse i den smeltede gelatinen, og bland godt. Hell så gelatinosteblandingen i resten av osten, og bland det godt.

4. Bre ostemassen over kjeksbunnen, dekk med plastfilm og sett kaldt i minst en time.

5. Garner ostekaka med generøse klatter kaviar, og grovt klippet gressløk over. Ha sitronkløfter ved siden av, slik at man kan smake til med litt sitron om man vil.

Kaka egner seg veldig godt til koldtbord og som forrett til inntil 12 personer.

Enda en blogg ser dagens lys

Dette blir min andre blogg, og den skal kun handle om ene eneste ting: mat. Jeg kan like godt innrømme det. Jeg er et matvrak. Dessuten reiser jeg tydeligvis mye, og ofte glemmer jeg igjen min håndskrevne elskling av en kokebok. Andre ganger snubler jeg over fantastiske oppskrifter, men får aldri med meg dem videre. Jeg er heller ikke en person som aldri klarer å dele på en oppskrift, her kan alle få inspirasjon og komme med ideer..

Det at jeg har titulert bloggen til min søster, har ene å og alene med å gjøre at hun, som meg, er matglad. Men dessuten også intolerant mot sukker. Festlige høytider blir litt mindre skinnende om en person ikke får delta på riktig ved matbordet. Derfor vil jeg legge ut en del alternative oppskrifter, som er festlige, gode og lekre, men uten sukker eller sukkererstatninger. Jeg er nemlig fan av at maten er det den utgir seg for å være, og bruker helst rene ingredienser. En vegetarrett skal være vegetarisk, å bruke veganerbacon og vegetariske quornfileter og soya"biff" blir for meg feil. Det samme gjelder når jeg lager alternativer til søte kaker og desserter.

Bon Apetit!

EDIT:
Selv har jeg blitt laktoseintolerant "på gamle dager". Derfor inneholder oppskriftsboka fler og fler oppskrifter som jeg har prøvd med laktosefrie ingredienser (og fått til).