Thursday, June 30, 2011

Limonade

Det er varmt, det er sommer.. Det er limonadetid!

Ingredienser:
2 stk lime
3 ss sukker


Gjør slik:
Press lime, hell i sukkeret og rør om til sukkeret har løst seg opp. Lag gjerne masse saft når du først er i gang, den holder seg bra i kjøleskapet pga høyt innhold av sukker og syre.

Ved servering:
Bland limesirupen med vann på samme måte som med vanlig saft. Det er ekstra godt å helle sirupen over masse isbiter, fylle etter med godt med vann og drikke med sugerør. Utrolig leskende i varmen.

Dessverre er det sukker i denne, men ellers blir det jo bare isvann med lime i..


Variasjoner:
  • Bytt lime med sitron! Beregn 1 sitron til å ha omtrent like mye saft som 3-4 lime.
  • Bruk Farris i stedet for vann for å lage lime/sitronbrus.
  • Bruk limesirupen i drinker på sommerfesten i stedet for kjøpt limesirup.

Sunday, May 22, 2011

Brødet som baker seg selv

Av og til er det godt med hjemmebakt brød. Men det tar tid, blir mye oppvask og kjøkkenet er alt for lite til å bake 16 brød på en gang slik mamma alltid gjorde. Da er det kjekt å kunne bake et brød som passer på seg selv. Brødet tar normalt sett et døgn å lage, men til gjengjeld krever det verken elting eller spesiellt mye redskaper.

Brødet er 50% grovt, men kan gjøres grovere ved å bytte ut mer av hvetemelet med grovt sammalt eller fibramel. Merk deg at absolutt alle ingredienser skal veies opp!

Ingredienser til 1 brød:
250 gram hvetemel
150 gram grov sammalt hvete
75 gram grovt havremel (jeg maler havregryn i morteren)
25 gram grovt rug- eller byggmel
15 gram linfrø
6-8 gram salt
1-2 gram tørrgjær eller 5-10 gram fersk gjær
450 gram vann

  1. Vei opp linfrø i en bakebolle på minst 3 liter. Hell på 50 gram kokende vann og la det stå til det blir kaldt.
  2. Vei opp mel, salt og gjær i bollen, tilsett 400 gram kaldt vann og rør om til det blir en løs deig, men ikke bruk tid på å elte deigen sammen.
  3. Dekk den til med plast og la den leve sitt eget liv minst et halvt døgn.
  4. 3 timer før serveringstid slår du deigen sammen, oljer og drysser en jerngryte (eventuellt en brødform) med grovt mel.
  5. Velt deigen ned i gryta eller formen. La etterheve en time eller to.
  6. Sett gryta (med lokket på) eller formen inn i forvarmet ovn på 225 grader. Steik i 30 minutter, ta av lokket og steik i 15 minutter til.
  7. Avkjøl på rist og server med en bit manchego eller mammas lammerull!
Nom nom nom!

Saturday, April 30, 2011

Ekte britiske scones

Vi feirer prinsebryllup, gjør vi ikke? Det fortjener ordentlige britiske scones! Det fine med scones er at de kan varieres fra søt-søtt med frukt til salt med ost. Godt er det okke som.

Grunnoppskrift:
225 gram hvetemel
55 gram kjøleskapkaldt smør
1,5 dl melk
1 ts salt
2 ts bakepulver
---
1 egg piska med litt melk eller ren melk til pensling.

  • Skru ovnen på 200 grader og la den bli god og varm. Vei opp mel og bland med salt og bakepulver. Sikt det ned i en god bakebolle.
  • Vei opp kjøleskapskaldt smør og del det i små terninger. Gni smøret ned i melet. Det behøver ikke være helt finfordelt, men litt sånn brødsmuleaktig.
  • Lag en grop i melet, hell i kald melk. Rør sammen deigen lett med en kniv. Den skal holde sammen, men ikke eltes.
  • Legg deigen på en flate du har dryssa godt med mel på. Kjevle til ca 1 cm tjukk leiv og stikk ut scones. Bruk gjerne en rund pepperkakeform eller en skarp kniv. Det går også an å bare klappe ned deigen forsiktig direkte på bakeplata og lage runde scones som deles i fire på klassisk måte.
  • Legg sconesen på en bakeplate med bakepapir på. Du kan pensle med melk eller egg.
  • Stek øverst i ovnen i 15 minutter til de er pent gyldenbrune.
  • VIKTIG: Avkjøl på rist i 10 minutter før servering!
    Servér med erkebritisk te med frivillig mengde melk, sitron og sukker.

    Variasjoner:
    • For ostescones: Bytt ut ca halvparten av smøret med finrevet ost, gjerne parmesan eller en tilsvarende litt skarp hvit ost.
    • For søte scones: tilsett 30 gram sukker i melet.
    • For søte fruktscones: tilsett sukker og 50-75 gram finkuttet tørket frukt (rosiner, aprikos eller annet etter smak) i mel og smørblandingen.

      Friday, February 25, 2011

      Ingrid Ingfær med sitron (muffins)

      Disse muffinsene har ingenting med diett å gjøre. De er bare sykt gode. Og siden kallenavnet til Ingrid er Ingrid Ingefær, og Ingefær ikke bare hjelper mot kvalme men er skikkelig skikkelig godt og en av mine favorittkrydder, så må jeg jo poste en ingefæroppskrift. Fordi Ingrid ikke kan spise den (sukker) så har jeg en oppskrift som heller ikke jeg egentlig kan spise (jeg har jo sitrusallergi).

      Uansett.. her er oppskriften!

      Ingredienser:
      1-1,2 dl rensa fersk ingefær i kuber
      1 stor sitron (eller saften av den)
      1,5 dl sukker
      - - -
      knapt 7 dl hvetemel
      3,5 dl sukker
      2 ss bakepulver
      2 ts natron
      1/2 ts salt
      1,5 dl usalta, mykt smør
      2 store egg
      3,5 dl yoghurt naturell

      Begynn med å mikse sammen ingefær, sitronsaft og sukker med en stavmikser eller tilsvarende. Det skal bli en tykk pasta. Sitronskallet kan også få være med om du vil ha en fyldigere smak.

      Sett ovnen på 190-200 grader.

      Pisk smør og sukker til en lett krem, pisk inn egg og ingefærpastaen.

      Rør inn en tredel av de tørre ingrediensene, deretter en tredel yoghurt. Bytt på å røre inn mel og yoghurt til alt er så vidt blanda inn i deigen.

      Fordel deigen i 24 store muffinsformer og steik med en gang i ovnen, 15-20 minutter til de er gyldne og gjennomstekte.

      Lag sitronglasur:2 ss sitronsaft
      2,3 dl melis

      Bland sammen til en tynn glasur. Mal varme muffins med glasuren slik at de suger opp den. Når muffinsene er kalde kan du glasere dem en gang til. Gult kakekrymmel med sitronsmak hører med!

      Friday, February 18, 2011

      Sause Bernaise

      I går gjorde jeg et lite kupp. Jeg fant ferskt biffkjøtt til under 70 svenske kroner kiloen. Det er billigere enn pølse, kyllingfilet og de fleste ferdigretter.. Så da ble jeg, Lotta og Magnus enige om at biff med bernaise skulle det være, selv om det var torsdag.

      Ingredienser til reduksjonen:

      2 ss tørka estragon eller kanskje helst fersk eller sylta om du får tak i..
      1 ss tørka persille
      1 ss tørka kjørvel (kan droppes)
      2 stk laurbærblad
      5-6 hele pepperkorn (evt lett knuste)
      3-4 sjarlottløk eller tilsvarende mengde annen løk
      1 dl hvit balsamicoeddik eller annen hvit vineddik
      1-2 dl vann

      Kok alt i en gryte til det blir ca 2-3 ss væske igjen. sil av urter og løk.

      - - -

      Ingredienser til selve emulsjonen:
      1 porsjon reduksjon
      4 eggeplommer
      250 gram usalta klarna smør
      smått skåret estragon (helst fersk eller sylta)
      evt litt mer hvitvinseddik
      salt og finmalt pepper

      Først må du klarne smøret. Smelt det i en gryte. Ta av skummet på toppen, øs ut smøret i en kopp eller noe, kast bunnfallet.

      Hell eggeplommer og reduksjon i en bain marie (gryte over vannbad). Pisk eggedosis over økende varme til du nesten har fått en sabayonne (varm eggedosis). Hell i smeltet, klarnet smør i omganger og pisk-pisk-pisk. Pass på at det ikke blir for varmt. Fordi du pisker så mye, øker sausen ekstremt i volum. Når sausen er så tjukk at den oppfører seg som majones, smaker du den til med salt, pepper og estragon, og eventuellt litt ekstra hvitvinseddik om den behøver litt mer sting.

      Serveres med ovnstekt asparges, krydderfisk eller biff.. namm!