Sunday, March 5, 2023

Smörgåstårta


 Ingen fest eller jubileum hos oss er komplett uten en deilig smörgåstårta. Et festlig alternativ til de som unngår for mye sukker, metter godt blant andre lekkerheter og kan pyntes og varieres i det uendelige.

Bunn:

1 fint eller mellomgrovt, ferskt brød stekt i brødform. Få det skåret i langganger i brødskjæremaskin (legg brødet på høykant i maskina, med kortsiden mot knivbladene).

Fyll 1, Laksemousse

250 g nytrukket, fersk laks, avkjølt.

2 dl kremfløte

1 dl rømme/creme fraishe

1 dl majones

2 blad gelatin, lagt i bløt.

Salt og pepper

Sitronsaft

Fiskekrydder/urter


Fyll 2, kremost med røykelaks

100 gram av din beste røykelaks, skåret i små biter

1 pk philadelphia

2-3 ss matfløte/melk/kremfløte

2 ss dill, fersk og nyhakket

Salt og pepper


Topping

2 dl rømme/creme fraishe

1 dl majones

250 gram ferske reker.

En potte dill

1 hode crispisalat

1/2 sitron i halve skiver


Sånn gjør du:

Skjær av skorpene på brødskivene.

Trekk laksen i godt saltet vann og la den avkjøle. Hakk i biter, den behøver ikke bli helt mos.

Pisk fløten. Bland rømme/creme fraishe og majones, smak til med krydder og sitron. Bland ned laks og smeltet gelatin (10-20 sek i mikro). Rør inn kremfløten. La moussen sette seg litt.

Legg et lag brød (2 skiver) på et firkantet fat, bre over et generøst lag mousse. Sett kaldt, gjerne i fryseren, i 20-30 minutter.

Rør opp kremosten med hakka dill, salt og pepper og litt melk eller fløte slik at den blir litt løsere i konsistensen. Smør to skiver med blandingen på begge sidene samt i skjøten mellom skivene.

Ta fram første delen med mousse, og legg de to nye skivene pent oppå. Om du dobler eller tredobler oppskriften bør du alternere retningen på skivene for å få en mer stabil kake. Dryss hakket laks over kremostlaget.

Bland rømme/creme fraishe til topp og sider. Smak til med litt salt. Smør de to siste skivene på alle kanter og legg på toppen. Smør sidene av kaka med restene av rømme/majonesblandingen. Kaka kan plastes inn og settes på kjøl slik, eller pyntes umiddelbart. Den bør få stå kaldt og trekke i 12-24 timer før den serveres.

Pynt med crispisalat på sidene og pent lagte reker på toppen. Sitronskiver legges rundt og dillkvaster stikkes i ved rekene. Holder i ca 2 døgn i kjøleskap, men har ikke opplevd at den har vart så lenge..

Obs: blir tårta stående lenge på kakebordet bør den kasseres og ikke settes kaldt igjen. Fisk og skalldyr blir ordentlig dårlig fort..

Variasjoner:

Bruk krabbe i stedet for laks i moussen. 

Om du liker kjøttvarianten bedre kan du blande grov leverpostei med majones/rømme til ett lag, hakke egg til kremostlaget og pynte toppen med varmrøkt reinkjøtt i påleggskiver, eller alternere ost og skinke. Sidene kan pyntes med agurk høvla på langs. Urtene kan varieres etter tilgang og ønske, feks gressløk med eggesalaten, oregano og timian med leverposteien.

Vegetarisk variant lages med sopp, egg og ost i lagene.