Friday, December 31, 2010

Tomatsild

slik jeg lærte å lage den av noen folk fra Narvik

Ingredienser:
4 store kryddersild (8 fileter)
2 sylteagurk
2 løk
5 nellik
1 lauvbærblad
5 heile pepperkorn
1 dl tomatpuré/ketsjup
1 dl 5% eddik
1 dl olje
100 g + sukker

Slik gjør du det:
Skjær silda i pene biter og legg den i rennende kaldt vann en time eller to, sil av/renn godt av.
Skjær opp løk og sylteagurk i små biter. Bland tomatpuré, olje, eddik,sukker og krydder, ha i sild, løk og agurk.
Legg over i e ei krukke eller lignende. La stå kaldt i ett døgn før du fråtser i godsakene med godt brød under.

Tips:
Den opprinnelige oppskrifta er basert på ketsjup, og det er jo søtt. Jeg har bare brukt tomatpuré med mer sukker enn de 100 g som står i oppskrifta. Hvor mye sukker du vil ha i, må du prøve deg fram til.

Sunday, December 26, 2010

Leverpostei á la nam-nam

Det finnes ingenting som er så godt som hjemmelaga leverpostei. Billig og sunn mat er det også. All hjemmelaga mat som smaker skikkelig godt er sunn. så det så!

Ingredienser
500 gr lever
250 gr flesk + 250 gr kjøtt, alt 500 gr medisterfarse
3 ts salt
1 ts sukker
1 ts allehånde
1 ts pepper
1 ts potetmel
5 ansjos (10 fileter)
1 løk
2 egg
2,5 dl fløte eller melk

Slik gjør du det:
1. Rens leveren for hinner og blodårer. Kjør leveren en god runde i miksmasteren med kjøtt og fett eller medisterfarse.

2. Bland i egg, ansjos, løk og krydder og bland/mal en ekstra gang.

3. Røra helles i en godt smurt form (brødformer er perfekt). Steikes i vannbad i ovnen i ca en time på 175 grader. Om du har steiketermometer skal kjernen ha blitt 76 grader.

- - -
Tips og triks:

Bruk forskjellige typer lever. Svinelever eller okselever er det vanlige, mens både kalvelever, lammelever og ikke minst kylling eller andelever gir veldig milde og gode posteier. Om du får tak på fersk lever er det bare å hive seg rundt og lage!

Variér med å dekke formen med baconskiver eller champignonskiver, eller pynt med kokt egg og aspic etter steiking.

Servér posteien som pålegg, eller gjør som danskene: Lun den i ovnen og servér til til lunsj eller middag med rikelig stekt bacon, sopp og paprika. Kokt potet og litt grønnsaker smaker godt til.

Du kan også legge røra på små reine syltetøyglass. Fyll da røren på gullende reine glass. Det er viktig at du ikke søler røre på kanten eller lokket, så en trakt er fint å ha. Sett glassene i en gryte vann, legg lokkene løst på. Det skal ligge en kjøkkenhånduk i bunnen på gryta. La posteiene trekke en times tid og skru så lokkene godt igjen. La avkjøle på kjøkkenbenken. Blir det vakum i glassene (lokket popper inn) er alt rent og pent og riktig, og du har da en fin-fin gave til venner. Dessuten kan glassene oppbevares i kjøleskap i stedet for fryseren.

Synes du at leverposteien blir for kraftig, tung eller kornete, kan du øke mengden fløte i røra. Da bløter du et par-tre skiver loff (skjær av skorpa) i fløte og blander dette inn i røra. Du bør også bruke medistefarse framfor kjøtt og fett. Justér med loffefløte til du har den rette konsistensen. Du kan også bytte ut litt fett med olje (olivenolje eller annen). Steik en prøvekake i steikepanna for å se hvordan konsistensen og smaken blir. Skriv gjerne ned her hva som fungerer best!

Sylta til a mor!

Sylte er også en må-ha i jula. Sylta lager man samme dag som man lager rullen.

Ingedienser

1 buklist (mamma bruker en tynnribbe)
- - -

1 ts pepper
1 ts nellik
1/2 ts allehånde (viktig sier a mor!)
1,5 ss salt
eventuellt 2 ts gelatin

1. Skjær av svoren til et stort og pent stykke. Dette blir utsiden på sylta. La det stå igjen noen millimeter med fettrand, for mye blir bare ekkelt. Skjær løs kjøttet fra resten av ribba. Noe av fettet skal også spares, men ikke for mye. Bein og brusk kastes selvsagt.

2. Vei opp kjøtt, fett og svor. Bland deretter 1 porsjon krydderblanding pr kg kjøttråvare. Legg krydderet på et fat og bland godt.

3. Legg sylteskinnet med svoren ned, krydre godt med blandingen og legg på flere lag med masse kjøtt og litt fett med krydder mellom lagene. Pass på at du kan brette sylta sammen og dekke alt kjøttet med svorsiden.

4. Sy sammen sylta og kle den godt og stramt i en bit gammalt sengetøy. Surr den godt og la sylta hvile i kjøleskapet en dag eller to.

5. Kok opp en kjele vann og legg sylta i. La den trekke til kjernetemperaturen er 85 grader. Det skal ikke koke! La sylta avskjøles i laken (lunken er passende) og legg den i press som økes den første timen. Sett den deretter i kjøleskapet over natten før den taes ut av pressa.

Sylta kan, slik som lammerullen, fryses rå og lages i mindre biter. Jo mindre bit, jo mer syplukk, men det blir godt lell. Den kan også fryses etter koking.

Lammerullen til a mor!

Det blir ikke jul uten lammerull. Eller i alle fall rull av et eller anna slag, for du kan bruke annet enn lam til denne. Hjort for eksempel. Eller rådyr. Eller sau og kalv!

Ingredienser
1 slagside av ønsket kvalitet
Diverse kjøtt fra hals, skank, bog
spekk eller avskjærsfett
- - -
1 ss salt
1 ts pepper
1 ts ingefær
(1 ts sukker)
1/2 ts salpeter
1-2 ts gelatinpulver


1. Rens slagsidene for ribbein, skjær de pent til rulleskinn. Avskjæret skal puttes inn i rullen etterpå.

2. Vei opp kjøttet og bland en porsjon krydderblanding pr kg kjøtt. Du kan droppe salpeter om du ikke får tak på, og droppe gelatinen om du skal lage lammerull.

3. Skjær småkjøttet og fettet i små biter, legg på et fat.

4. Legg rulleskinnet med skinnet ned, og dryss på krydder.Legg et lag med småskåret kjøtt og fett midt på skinnet, og dryss på mer krydder. Fortsett med flere lag småkjøtt.

5. Når alt kjøttet er på skinnet, rulles det pent over slik at du får en fast og jevnstor rull. Nå skal du etter oppskriftboka sy med kjøkkentråd, men er du litt fingernem holder det å kle det stramt i et gammalt dynetrekk og surre godt. Det er viktig at rullen er stram og fin!

6. La rullen hvile en dag eller tre i kjøleskapet, tett pakket i plast, før den trekkes i vann i 1,5-2 timer, la den så avkjøles i laken før den legges i forsiktig press som økes den første timen. Sett rullen deretter kaldt over natten.

Rullen kan med fordel fryses, men er selvsagt best fersk. Den kan også fryses rå (i hel bit!!), det er nok lurest. Det er ikke vanskelig å lage bittesmå porsjonsruller, men de bør syes for hånd. Skjæres i skiver og nyyyyytes på himbakakak!

--
Variasjon:
Bruk gjerne viltkrydder når du lager rull av hjort eller rådyr (hvitløk, timian og einebær).

Sunday, November 21, 2010

Clafoutis

En kjempedeilig dessert i slekt med pannekaka!

Ingredienser
1 1/2 dl mel
2 egg
(60 gram sukker)
2 dl melk
1/2 dl fløte
40 gram smelta smør
1/2 ts salt

400 gram sure kirsebær

1. Bland alle ingrediensene til pannekakerøra. Du kan også tilsette litt vanilje.

2. Hell røra i en paiform og dryss over 400 gram godt avrente kirsebær (bruk bær som har vært frosne, de slipper saft og blir derfor ikke så bløte).

3. Steik Clafoutisen i ovnen ved 160 grader i 30 minutter. Servér varm/lunken med enten yoghurt, krem eller vaniljeis. Et dryss med melis er også mulig om sukker er godtatt.

Variasjon
Om du bruker andre typer frukt og bær får du en Flaugnarde.

Julesmak:
Tilsett følgende:
1/2-1 gram safran
50 gram hvit sjokolade
50 gram hakkede mandler

Voksen smak:
Tilsett følgende:
2 ss cognac
50 gram hakkede mandler

Flaugnarde:
Bytt ut kirsebærene med lik mengde eple, fiken i cognac, svisker i armanac, pærer i rom eller noe helt annet.

Sunday, May 23, 2010

Pai med kjempedeilig deig

Endelig har jeg funnet en paideig som både er omnomnomnom kjempegod og lett å arbeide med!

Ingredienser
1,5 dl smelta smør
2,5 dl rømme
1 egg
1 kryddermål salt
1 kryddermål bakepulver
6 dl mel (eller mindre)
--
1 egg til toppen

Bland smør, rømme, egg, salt og bakepulver. Rør ned 5 dl av melet og kna sammen deigen. Er den løs, tilsett mer mel. Del deigen i 2 klumper, en større og en litt mindre. Dekk med plastfolie og la hvile.

Fyll

En god pai må ha fyll. Hva med lammekjøtt og løk?
500 gram lammekjøtt (helst finhakka, kjøttdeig uten tilsatt salt og vann går også)
2-3 poteter (alternativt kanskje aubergine?)
2 middels store løk
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts spisskummen eller annet godt krydder

Finhakk kjøtt, skrell og kutt potetene og løken i bittesmå biter, 2-3 mm kuber er passe. Bland alt.

Montering

Varm ovnen til 190 grader celsius. Kjevle den store deigbiten tynt ut til den dekker en langpanne. Legg den på et bakepapir på pannen. Legg kjøttfyllet jevnt utover bunnen, men la 2-3 cm stå igjen på kanten. Kjevle til den andre deigen, den skal dekke fyllet men ikke så mye mer. Pensle deigkanten med vann og brett over toppdeigen. Legg noen snitt i toppdeigen slik at dampen slipper ut og pensle med det siste egget. Steik paien til toppen er pent brun. Server paien varm eller kald med deilig salat til!

Alternativ
Lag gjerne pirorger (a la Gorby's) til pikniken. Siden lammekjøtt ikke er like godt kaldt, bruk heller oksekjøtt eller annet kjøtt du måtte ha for hånden. Kjevle ut deigen og skjær ut ovaler/reklangler på ca 7 x 10 cm, legg på passe med fyll (ca 4 x 7 cm + 1-2 cm høyt og brett deigen pent over pirogen slik at det blir et luftehull midt oppå. pensle kanten med egg og steik pent gyllen. Variér fyllet etter hva du har for hånden og hva du har lyst på.

Sunday, April 4, 2010

Creme catalan

En jævelsk god dessert! Gir to porsjoner á 1,5-2 dl. Denne desserten egner seg godt til å lage for mange personer. Bruk gjerne kaffekopper eller varmebestandige glass om du ikke har så mange dessertskåler. 1-1,5 dl per porsjon holder lenge om du har servert rikelig med middag først og har godt med frisk frukt og friske bær til.

Ingredienser:
2,5 dl fløte
0,75 dl melk
1/2 vaniljestang
1 kanelstang
skallet fra en kvart appelsin (bare det gule), helst fra økologisk frukt
3 eggeplommer

For søt versjon: 60-70 gram sukker + sukker til knekk.

Gjør slik:
Kok opp fløte, melk, finhakka appelsinskall, kanelstang og vaniljestang. Splitt og skrap vaniljefrøene ned i fløten. La fløteblandingen stå og trekke på lav varme i 20 minutter. Pass på at det ikke brenner seg i bunnen.
(For søt versjon; ha i sukker og pisk godt.)
Ha i eggeplommer og sil opp i to porsjonsskåler som rommer minst 2 dl. Det blir rundt 1,5 dl røre i hver skål. Sett i ovnen på 100 grader og la det stå til kremen setter seg (den kan godt være litt tyktflytende i midten, sjekk med en kniv). Sett kremen kaldt i minst 2 timer.
Ved servering: dryss evt på litt mer sukker og brenn et sprøtt knekklokk hvis du lager sukkerversjonen. Bruk svilampe eller grillfunksjonen på ovnen. Server med rikelig med friske bær eller skiver av renset appelsin til.

Du kan også lage sirup av 250 gr sukker og 2,5 dl vann som kokes i 15-20 min sammen med feks en bit revet ingefær eller en bit kanelstang, som du blander med appelsinskiver, friske bringebær eller hva du enn har for hånden. Avkjøl og server fruktsalaten sammen med kremen.

Variasjon:
Bruk samme oppskrift om du vil lage klassisk creme brulee, men ta ikke med kanel og appelsinskall. Du kan også bruke andre krydder i fløteblandingen, feks ingefær, kardemomme, chili osv. Bruk også gjerne skall fra sitron.. Prøv deg fram!

Thursday, March 11, 2010

Skyrkake med bær

Skyr er et ganske nytt yoghurtaktig produkt fra q-meieriene, og nå har de nettopp kommet med en naturellvariant. Mmm, kake! bør man alltid tenke da.


Ingredienser:
1/2 porsjon havrekjeks (oppskrift finner du her)
2 bokser skyr
5 dl kremfløte
1 vaniljestang
Assorterte bær etter eget ønske
1. Lag (halv porsjon) havrekjeks som beskrevet i oppskriften, men smør deigen jevnt utover en smurt springform i stedet for å lage kjeks ut av den.

2. Avkjøl kjeksbunnen i kjøleskapet, mens du pisker kremen. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene som skal piskes inn i kremen. Vend skyren i vaniljekremfløten. Sett inn i kjøleskapet.

3. Når kjeksbunnen er kald, bres vaniljekremskyren utover bunnen. Sett igjen i kjøleskapet i minst 3-4 timer; helst over natta. Kaka kan også settes i fryseren, den er mer kremaktig og ikke så fast som vanlige ostekaker, så den kan godt brukes som iskake.

4. Før festen skal begynne, strør du bær utover på en kunstferdig og vakker måte. Litt sitronmelisse eller mynte kan heller ikke skade. Omnomnom!

Thursday, February 4, 2010

Den ultimate hummusen.

Jeg har spist masse hummus i det siste. Namme! Hummus er en rett eller et tilbehør fra midtøsten og nordafrika, og skal være mykt, smakfullt, mettende og godt. Men det er vanskelig å finne den ultimate oppskriften, så i det siste har jeg tatt på forskerfrakken på kjøkkenet. En fordel med hummus er at det er mettende, sunt, billig, kjapt og ikke avhengig av varme. I og med at ovnen min er litt smådårlig passer det meg godt.

Oppdatert versjon! Tahine glemte jeg selvsagt å nevne i oppskriften.

Ingredienser
1 boks kikerter av god kvalitet, evt ca 400 gram ferdig kokte kikerter.
1/2-1 fedd fersk hvitløk (det er viktig at hvitløken ikke har spirer, da smaker den bittert).
en liten knype økologisk grønnsaksbuljong (ca en kvart terning), eller salt etter smak
noen flak cayenne eller annen chili
et kryddermål spisskummen (NB: ikke karve!)
1-2 ss tahine (sesampasta)
1-2 ss sitronsaft
2-3 ss god extra virgin olivenolje
vann til passe konsistens (begynn med 2-3 ss, og øk til du får passe konsistens)

Eventuelle smakssetninger
en god spiseskje grovt hakka persille, korianderblader eller andre urter
valgfri krydderblanding (gjerne fra midtøsten/nordafrika)

Bland alle ingredienser utenom eventuelle friske urter i en hurtigmikser eller høy bolle for stavmikser. Kjør til en glatt krem, juster med vann, salt, sitronsaft og krydder. Du kan hoppe over vannet og bruke mer olje, men da blir hummusen veldig fet (men kremete god, og dessuten demper fettet krydderene slik at smaken blir rundere). Bland inn urtene helt til slutt slik at hummusen ikke blir helt grønn. Legg gjerne opp hummusen på et fat, sprinkle med litt mer olivenolje og dryss over noen hele kikerter om du skal servere hummusen til flere.

Server som hovedproteinkilde til salat (gjerne med couscous, bulgur, råkost, salat, marinerte bønner og ferskost), som dip (bruk mer olje) eller som tilbehør til krydrede og stekte kjøttretter. Nyt hummusen og vent på prompen!