Sunday, December 26, 2010

Lammerullen til a mor!

Det blir ikke jul uten lammerull. Eller i alle fall rull av et eller anna slag, for du kan bruke annet enn lam til denne. Hjort for eksempel. Eller rådyr. Eller sau og kalv!

Ingredienser
1 slagside av ønsket kvalitet
Diverse kjøtt fra hals, skank, bog
spekk eller avskjærsfett
- - -
1 ss salt
1 ts pepper
1 ts ingefær
(1 ts sukker)
1/2 ts salpeter
1-2 ts gelatinpulver


1. Rens slagsidene for ribbein, skjær de pent til rulleskinn. Avskjæret skal puttes inn i rullen etterpå.

2. Vei opp kjøttet og bland en porsjon krydderblanding pr kg kjøtt. Du kan droppe salpeter om du ikke får tak på, og droppe gelatinen om du skal lage lammerull.

3. Skjær småkjøttet og fettet i små biter, legg på et fat.

4. Legg rulleskinnet med skinnet ned, og dryss på krydder.Legg et lag med småskåret kjøtt og fett midt på skinnet, og dryss på mer krydder. Fortsett med flere lag småkjøtt.

5. Når alt kjøttet er på skinnet, rulles det pent over slik at du får en fast og jevnstor rull. Nå skal du etter oppskriftboka sy med kjøkkentråd, men er du litt fingernem holder det å kle det stramt i et gammalt dynetrekk og surre godt. Det er viktig at rullen er stram og fin!

6. La rullen hvile en dag eller tre i kjøleskapet, tett pakket i plast, før den trekkes i vann i 1,5-2 timer, la den så avkjøles i laken før den legges i forsiktig press som økes den første timen. Sett rullen deretter kaldt over natten.

Rullen kan med fordel fryses, men er selvsagt best fersk. Den kan også fryses rå (i hel bit!!), det er nok lurest. Det er ikke vanskelig å lage bittesmå porsjonsruller, men de bør syes for hånd. Skjæres i skiver og nyyyyytes på himbakakak!

--
Variasjon:
Bruk gjerne viltkrydder når du lager rull av hjort eller rådyr (hvitløk, timian og einebær).

No comments:

Post a Comment