Sunday, December 26, 2010

Leverpostei á la nam-nam

Det finnes ingenting som er så godt som hjemmelaga leverpostei. Billig og sunn mat er det også. All hjemmelaga mat som smaker skikkelig godt er sunn. så det så!

Ingredienser
500 gr lever
250 gr flesk + 250 gr kjøtt, alt 500 gr medisterfarse
3 ts salt
1 ts sukker
1 ts allehånde
1 ts pepper
1 ts potetmel
5 ansjos (10 fileter)
1 løk
2 egg
2,5 dl fløte eller melk

Slik gjør du det:
1. Rens leveren for hinner og blodårer. Kjør leveren en god runde i miksmasteren med kjøtt og fett eller medisterfarse.

2. Bland i egg, ansjos, løk og krydder og bland/mal en ekstra gang.

3. Røra helles i en godt smurt form (brødformer er perfekt). Steikes i vannbad i ovnen i ca en time på 175 grader. Om du har steiketermometer skal kjernen ha blitt 76 grader.

- - -
Tips og triks:

Bruk forskjellige typer lever. Svinelever eller okselever er det vanlige, mens både kalvelever, lammelever og ikke minst kylling eller andelever gir veldig milde og gode posteier. Om du får tak på fersk lever er det bare å hive seg rundt og lage!

Variér med å dekke formen med baconskiver eller champignonskiver, eller pynt med kokt egg og aspic etter steiking.

Servér posteien som pålegg, eller gjør som danskene: Lun den i ovnen og servér til til lunsj eller middag med rikelig stekt bacon, sopp og paprika. Kokt potet og litt grønnsaker smaker godt til.

Du kan også legge røra på små reine syltetøyglass. Fyll da røren på gullende reine glass. Det er viktig at du ikke søler røre på kanten eller lokket, så en trakt er fint å ha. Sett glassene i en gryte vann, legg lokkene løst på. Det skal ligge en kjøkkenhånduk i bunnen på gryta. La posteiene trekke en times tid og skru så lokkene godt igjen. La avkjøle på kjøkkenbenken. Blir det vakum i glassene (lokket popper inn) er alt rent og pent og riktig, og du har da en fin-fin gave til venner. Dessuten kan glassene oppbevares i kjøleskap i stedet for fryseren.

Synes du at leverposteien blir for kraftig, tung eller kornete, kan du øke mengden fløte i røra. Da bløter du et par-tre skiver loff (skjær av skorpa) i fløte og blander dette inn i røra. Du bør også bruke medistefarse framfor kjøtt og fett. Justér med loffefløte til du har den rette konsistensen. Du kan også bytte ut litt fett med olje (olivenolje eller annen). Steik en prøvekake i steikepanna for å se hvordan konsistensen og smaken blir. Skriv gjerne ned her hva som fungerer best!

No comments:

Post a Comment