Sunday, April 4, 2010

Creme catalan

En jævelsk god dessert! Gir to porsjoner á 1,5-2 dl. Denne desserten egner seg godt til å lage for mange personer. Bruk gjerne kaffekopper eller varmebestandige glass om du ikke har så mange dessertskåler. 1-1,5 dl per porsjon holder lenge om du har servert rikelig med middag først og har godt med frisk frukt og friske bær til.

Ingredienser:
2,5 dl fløte
0,75 dl melk
1/2 vaniljestang
1 kanelstang
skallet fra en kvart appelsin (bare det gule), helst fra økologisk frukt
3 eggeplommer

For søt versjon: 60-70 gram sukker + sukker til knekk.

Gjør slik:
Kok opp fløte, melk, finhakka appelsinskall, kanelstang og vaniljestang. Splitt og skrap vaniljefrøene ned i fløten. La fløteblandingen stå og trekke på lav varme i 20 minutter. Pass på at det ikke brenner seg i bunnen.
(For søt versjon; ha i sukker og pisk godt.)
Ha i eggeplommer og sil opp i to porsjonsskåler som rommer minst 2 dl. Det blir rundt 1,5 dl røre i hver skål. Sett i ovnen på 100 grader og la det stå til kremen setter seg (den kan godt være litt tyktflytende i midten, sjekk med en kniv). Sett kremen kaldt i minst 2 timer.
Ved servering: dryss evt på litt mer sukker og brenn et sprøtt knekklokk hvis du lager sukkerversjonen. Bruk svilampe eller grillfunksjonen på ovnen. Server med rikelig med friske bær eller skiver av renset appelsin til.

Du kan også lage sirup av 250 gr sukker og 2,5 dl vann som kokes i 15-20 min sammen med feks en bit revet ingefær eller en bit kanelstang, som du blander med appelsinskiver, friske bringebær eller hva du enn har for hånden. Avkjøl og server fruktsalaten sammen med kremen.

Variasjon:
Bruk samme oppskrift om du vil lage klassisk creme brulee, men ta ikke med kanel og appelsinskall. Du kan også bruke andre krydder i fløteblandingen, feks ingefær, kardemomme, chili osv. Bruk også gjerne skall fra sitron.. Prøv deg fram!