Saturday, April 30, 2011

Ekte britiske scones

Vi feirer prinsebryllup, gjør vi ikke? Det fortjener ordentlige britiske scones! Det fine med scones er at de kan varieres fra søt-søtt med frukt til salt med ost. Godt er det okke som.

Grunnoppskrift:
225 gram hvetemel
55 gram kjøleskapkaldt smør
1,5 dl melk
1 ts salt
2 ts bakepulver
---
1 egg piska med litt melk eller ren melk til pensling.

  • Skru ovnen på 200 grader og la den bli god og varm. Vei opp mel og bland med salt og bakepulver. Sikt det ned i en god bakebolle.
  • Vei opp kjøleskapskaldt smør og del det i små terninger. Gni smøret ned i melet. Det behøver ikke være helt finfordelt, men litt sånn brødsmuleaktig.
  • Lag en grop i melet, hell i kald melk. Rør sammen deigen lett med en kniv. Den skal holde sammen, men ikke eltes.
  • Legg deigen på en flate du har dryssa godt med mel på. Kjevle til ca 1 cm tjukk leiv og stikk ut scones. Bruk gjerne en rund pepperkakeform eller en skarp kniv. Det går også an å bare klappe ned deigen forsiktig direkte på bakeplata og lage runde scones som deles i fire på klassisk måte.
  • Legg sconesen på en bakeplate med bakepapir på. Du kan pensle med melk eller egg.
  • Stek øverst i ovnen i 15 minutter til de er pent gyldenbrune.
  • VIKTIG: Avkjøl på rist i 10 minutter før servering!
    Servér med erkebritisk te med frivillig mengde melk, sitron og sukker.

    Variasjoner:
    • For ostescones: Bytt ut ca halvparten av smøret med finrevet ost, gjerne parmesan eller en tilsvarende litt skarp hvit ost.
    • For søte scones: tilsett 30 gram sukker i melet.
    • For søte fruktscones: tilsett sukker og 50-75 gram finkuttet tørket frukt (rosiner, aprikos eller annet etter smak) i mel og smørblandingen.