Sunday, May 22, 2011

Brødet som baker seg selv

Av og til er det godt med hjemmebakt brød. Men det tar tid, blir mye oppvask og kjøkkenet er alt for lite til å bake 16 brød på en gang slik mamma alltid gjorde. Da er det kjekt å kunne bake et brød som passer på seg selv. Brødet tar normalt sett et døgn å lage, men til gjengjeld krever det verken elting eller spesiellt mye redskaper.

Brødet er 50% grovt, men kan gjøres grovere ved å bytte ut mer av hvetemelet med grovt sammalt eller fibramel. Merk deg at absolutt alle ingredienser skal veies opp!

Ingredienser til 1 brød:
250 gram hvetemel
150 gram grov sammalt hvete
75 gram grovt havremel (jeg maler havregryn i morteren)
25 gram grovt rug- eller byggmel
15 gram linfrø
6-8 gram salt
1-2 gram tørrgjær eller 5-10 gram fersk gjær
450 gram vann

  1. Vei opp linfrø i en bakebolle på minst 3 liter. Hell på 50 gram kokende vann og la det stå til det blir kaldt.
  2. Vei opp mel, salt og gjær i bollen, tilsett 400 gram kaldt vann og rør om til det blir en løs deig, men ikke bruk tid på å elte deigen sammen.
  3. Dekk den til med plast og la den leve sitt eget liv minst et halvt døgn.
  4. 3 timer før serveringstid slår du deigen sammen, oljer og drysser en jerngryte (eventuellt en brødform) med grovt mel.
  5. Velt deigen ned i gryta eller formen. La etterheve en time eller to.
  6. Sett gryta (med lokket på) eller formen inn i forvarmet ovn på 225 grader. Steik i 30 minutter, ta av lokket og steik i 15 minutter til.
  7. Avkjøl på rist og server med en bit manchego eller mammas lammerull!
Nom nom nom!