Friday, February 25, 2011

Ingrid Ingfær med sitron (muffins)

Disse muffinsene har ingenting med diett å gjøre. De er bare sykt gode. Og siden kallenavnet til Ingrid er Ingrid Ingefær, og Ingefær ikke bare hjelper mot kvalme men er skikkelig skikkelig godt og en av mine favorittkrydder, så må jeg jo poste en ingefæroppskrift. Fordi Ingrid ikke kan spise den (sukker) så har jeg en oppskrift som heller ikke jeg egentlig kan spise (jeg har jo sitrusallergi).

Uansett.. her er oppskriften!

Ingredienser:
1-1,2 dl rensa fersk ingefær i kuber
1 stor sitron (eller saften av den)
1,5 dl sukker
- - -
knapt 7 dl hvetemel
3,5 dl sukker
2 ss bakepulver
2 ts natron
1/2 ts salt
1,5 dl usalta, mykt smør
2 store egg
3,5 dl yoghurt naturell

Begynn med å mikse sammen ingefær, sitronsaft og sukker med en stavmikser eller tilsvarende. Det skal bli en tykk pasta. Sitronskallet kan også få være med om du vil ha en fyldigere smak.

Sett ovnen på 190-200 grader.

Pisk smør og sukker til en lett krem, pisk inn egg og ingefærpastaen.

Rør inn en tredel av de tørre ingrediensene, deretter en tredel yoghurt. Bytt på å røre inn mel og yoghurt til alt er så vidt blanda inn i deigen.

Fordel deigen i 24 store muffinsformer og steik med en gang i ovnen, 15-20 minutter til de er gyldne og gjennomstekte.

Lag sitronglasur:2 ss sitronsaft
2,3 dl melis

Bland sammen til en tynn glasur. Mal varme muffins med glasuren slik at de suger opp den. Når muffinsene er kalde kan du glasere dem en gang til. Gult kakekrymmel med sitronsmak hører med!

Friday, February 18, 2011

Sause Bernaise

I går gjorde jeg et lite kupp. Jeg fant ferskt biffkjøtt til under 70 svenske kroner kiloen. Det er billigere enn pølse, kyllingfilet og de fleste ferdigretter.. Så da ble jeg, Lotta og Magnus enige om at biff med bernaise skulle det være, selv om det var torsdag.

Ingredienser til reduksjonen:

2 ss tørka estragon eller kanskje helst fersk eller sylta om du får tak i..
1 ss tørka persille
1 ss tørka kjørvel (kan droppes)
2 stk laurbærblad
5-6 hele pepperkorn (evt lett knuste)
3-4 sjarlottløk eller tilsvarende mengde annen løk
1 dl hvit balsamicoeddik eller annen hvit vineddik
1-2 dl vann

Kok alt i en gryte til det blir ca 2-3 ss væske igjen. sil av urter og løk.

- - -

Ingredienser til selve emulsjonen:
1 porsjon reduksjon
4 eggeplommer
250 gram usalta klarna smør
smått skåret estragon (helst fersk eller sylta)
evt litt mer hvitvinseddik
salt og finmalt pepper

Først må du klarne smøret. Smelt det i en gryte. Ta av skummet på toppen, øs ut smøret i en kopp eller noe, kast bunnfallet.

Hell eggeplommer og reduksjon i en bain marie (gryte over vannbad). Pisk eggedosis over økende varme til du nesten har fått en sabayonne (varm eggedosis). Hell i smeltet, klarnet smør i omganger og pisk-pisk-pisk. Pass på at det ikke blir for varmt. Fordi du pisker så mye, øker sausen ekstremt i volum. Når sausen er så tjukk at den oppfører seg som majones, smaker du den til med salt, pepper og estragon, og eventuellt litt ekstra hvitvinseddik om den behøver litt mer sting.

Serveres med ovnstekt asparges, krydderfisk eller biff.. namm!