Sunday, December 28, 2014

Laktosefri karamellpudding

Laktosefri karamellpudding er vanskelig. Etter to forsøk som skilte seg (bunnen ble dessuten pipete), fant jeg endelig ut hvordan jeg skulle jukse til den med laktosefri melk og fløte.

  • 1,5 dl sukker
  • 7 dl fløtemelk (feks 1 dl kremfløte - 6 dl H-melk)
  • 3 ss sukker
  • 2 ss vaniljesukker
  • 4 store egg
  • 1 ts maizenna
Smelt sukker i en jernpanne og glasér en brødform på 1,5-2 liter. Kok opp fløtemelk, maizenna, sukker og vaniljesukker i en kasserolle. Pisk eggene og spe med fløtemelken under omrøring. Sil blandingen og ha den i brødforma. Varm ovnen til 110 grader og sett ei langpanne med kokende vann på nest nederste trinn. Sett puddingen i vannbadet og bak puddingen i ca 1,5 time. Sjekk om den er klar. Avkjøl og hvelv puddingen på et avlangt fat. Det kommer til å følge med ganske mye karamellsaus når du hvelver puddingen! Serveres med lettpisket fløte smakt til med karamellsaus.

---
Tips
  1. Kok ut steikepanna med littegranne vann, så får du mer karamellsaus! Kan brukes til å smake til kremen.
  2. Om du bruker vanlig fløte og melk, dropp maizennaen. Den er bare der for å stabilisere melka som "ikke vil" når det er laktosefri melk i puddingen.
  3. Smak gjerne puddingen til med litt kanel eller kardemomme, eller appelsinskall!

Potetlefse

 Disse potetlefsene er nogen lunde mulige å kjevle ut.
  • 2 kg kokefast potet (feks Asterix)
  • 1 ts salt
  • (1 ss sirup)
  • 100 gram smør
  • 1,5 dl fløte
  • 350 gram hvetemel
Kok potetene møre med skallet på. Skrell de mens de er varme, og mal dem 2 ganger gjennom kjøttkverna. Smelt smør i en kasserolle, tilsett fløte salt og eventuellt sirup.
Kna væska inn i de varme potetene.

Del potetdeigen i 2 eller 3 deler. Vei opp hvetemelet i like mange porsjoner. Kna inn hvetemelet i en porsjon (hold gjerne av litt av melet). Del deigbiten i 4-5 emner og kjevle ut en og en av leivene til ca en 40-50 cm lefse som stekes på varm takke til den er pent brunprikkete på begge sider. Kjøl ned og brett sammen to ganger. Bland en ny porsjon potetdeig med hvetemel og steik.

---
Tips:
  1. Legg et klede på kjøkkenbenken, dryss det med store mengder mel og kjevle ut leiven på kledet. Fyll på med mer hvetemel mellm hver leiv.
  2. Bruk rutakjevle som siste finish om du har det.
  3. Kjevle ikke ut neste lefse før den forrige er ferdig stekt, deigen blir blaut og klistrer seg fast til duk og benk.
  4. Om du ikke har takke; del deigen i 4 deler som igjen deles i 6-8 deler og steik lomper i steikepanna i stedet.
  5. Pakk lefsene i plastpose med matpapir mellom hver lefse, de holder i kjøleskap i 3-4 dager. Frys pakkene om de ikke spises innen den tiden.