Sunday, May 23, 2010

Pai med kjempedeilig deig

Endelig har jeg funnet en paideig som både er omnomnomnom kjempegod og lett å arbeide med!

Ingredienser
1,5 dl smelta smør
2,5 dl rømme
1 egg
1 kryddermål salt
1 kryddermål bakepulver
6 dl mel (eller mindre)
--
1 egg til toppen

Bland smør, rømme, egg, salt og bakepulver. Rør ned 5 dl av melet og kna sammen deigen. Er den løs, tilsett mer mel. Del deigen i 2 klumper, en større og en litt mindre. Dekk med plastfolie og la hvile.

Fyll

En god pai må ha fyll. Hva med lammekjøtt og løk?
500 gram lammekjøtt (helst finhakka, kjøttdeig uten tilsatt salt og vann går også)
2-3 poteter (alternativt kanskje aubergine?)
2 middels store løk
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts spisskummen eller annet godt krydder

Finhakk kjøtt, skrell og kutt potetene og løken i bittesmå biter, 2-3 mm kuber er passe. Bland alt.

Montering

Varm ovnen til 190 grader celsius. Kjevle den store deigbiten tynt ut til den dekker en langpanne. Legg den på et bakepapir på pannen. Legg kjøttfyllet jevnt utover bunnen, men la 2-3 cm stå igjen på kanten. Kjevle til den andre deigen, den skal dekke fyllet men ikke så mye mer. Pensle deigkanten med vann og brett over toppdeigen. Legg noen snitt i toppdeigen slik at dampen slipper ut og pensle med det siste egget. Steik paien til toppen er pent brun. Server paien varm eller kald med deilig salat til!

Alternativ
Lag gjerne pirorger (a la Gorby's) til pikniken. Siden lammekjøtt ikke er like godt kaldt, bruk heller oksekjøtt eller annet kjøtt du måtte ha for hånden. Kjevle ut deigen og skjær ut ovaler/reklangler på ca 7 x 10 cm, legg på passe med fyll (ca 4 x 7 cm + 1-2 cm høyt og brett deigen pent over pirogen slik at det blir et luftehull midt oppå. pensle kanten med egg og steik pent gyllen. Variér fyllet etter hva du har for hånden og hva du har lyst på.