Thursday, February 4, 2010

Den ultimate hummusen.

Jeg har spist masse hummus i det siste. Namme! Hummus er en rett eller et tilbehør fra midtøsten og nordafrika, og skal være mykt, smakfullt, mettende og godt. Men det er vanskelig å finne den ultimate oppskriften, så i det siste har jeg tatt på forskerfrakken på kjøkkenet. En fordel med hummus er at det er mettende, sunt, billig, kjapt og ikke avhengig av varme. I og med at ovnen min er litt smådårlig passer det meg godt.

Oppdatert versjon! Tahine glemte jeg selvsagt å nevne i oppskriften.

Ingredienser
1 boks kikerter av god kvalitet, evt ca 400 gram ferdig kokte kikerter.
1/2-1 fedd fersk hvitløk (det er viktig at hvitløken ikke har spirer, da smaker den bittert).
en liten knype økologisk grønnsaksbuljong (ca en kvart terning), eller salt etter smak
noen flak cayenne eller annen chili
et kryddermål spisskummen (NB: ikke karve!)
1-2 ss tahine (sesampasta)
1-2 ss sitronsaft
2-3 ss god extra virgin olivenolje
vann til passe konsistens (begynn med 2-3 ss, og øk til du får passe konsistens)

Eventuelle smakssetninger
en god spiseskje grovt hakka persille, korianderblader eller andre urter
valgfri krydderblanding (gjerne fra midtøsten/nordafrika)

Bland alle ingredienser utenom eventuelle friske urter i en hurtigmikser eller høy bolle for stavmikser. Kjør til en glatt krem, juster med vann, salt, sitronsaft og krydder. Du kan hoppe over vannet og bruke mer olje, men da blir hummusen veldig fet (men kremete god, og dessuten demper fettet krydderene slik at smaken blir rundere). Bland inn urtene helt til slutt slik at hummusen ikke blir helt grønn. Legg gjerne opp hummusen på et fat, sprinkle med litt mer olivenolje og dryss over noen hele kikerter om du skal servere hummusen til flere.

Server som hovedproteinkilde til salat (gjerne med couscous, bulgur, råkost, salat, marinerte bønner og ferskost), som dip (bruk mer olje) eller som tilbehør til krydrede og stekte kjøttretter. Nyt hummusen og vent på prompen!

No comments:

Post a Comment