Thursday, November 26, 2009

Ertesuppe med variasjoner

Svenskene kan det her med ertesuppe. Hver torsdag er det gul ertesuppe som gjelder, og den er god! Her kommer en grunnoppskrift med litt variasjon. Oppskriften kan halveres, suppa kan gjerne fryses i porsjoner. Fantastisk studentmat, vi snakker om en tier per porsjon, inkludert pannekake etterpå!

Ingredienser
1 pakke gule hurtigerter uten skall(500 gram) (alternativt 500 gram erter lagt i bløt over natten)
1,5 liter vann
4 terninger grønnsaksbuljong
2 løk
2 gulrøtter
1 ts tørket timian, eller 1 ss fersk.

1. Kok opp erter og vann, skum av eventuelle skall. Tilsett buljongterningene og timian.

2. Finhakk løken, skrell og skjær opp gulrota i knøttsmå biter. Ha grønnsakene i gryta og kok videre.

3. Kok lenge, minst en time. Suppa blir bare bedre om den får koke i 3-4 timer. Alternativt kan du sette kasserollen til side eller i kjøleskapet over natta, og så gi suppa et nytt oppkok. Ertene skal bli mos og suppa nesten tjukk som grøt.

4. Ha et par teskjeer sennep (feks Iduns grove eller slottssennep). Det er viktig at du ikke bruker sennep med for mye eddik i, da smaker suppa bare surt.

Varianter

1. Som over, men bruk kokevannet til en salt svineknoke som base for suppa. Bruk mindre buljong for at ikke suppa skal bli for salt. Knoken koker du dagen før. Plukk av kjøttet fra knoken, skjær i små terninger og legg tilbake i suppa rett før servering. Bruk mer sennep, 2-3 spiseskjeer passer (det er faktisk veldig godt!), eventuellt server sennep ved siden av.

2. Bruk stavmikser på suppa slik at den blir helt glatt. Drypp god, fersk og gressgrønn olivenolje over suppeskålene når suppa er øst opp. Du kan også sprøsteike et par skiver bacon og servere til suppa.

Svenskene har som sagt ärtsoppa hver torsdag. Og etter suppa serveres det alltid pannekaker med syltetøy og vispet krem. Lag gjerne pannekaker du også, men rømme, bacon eller annet fyll er også lov!

No comments:

Post a Comment