Wednesday, November 29, 2017

Herman vennskapskake

Da jeg studerte i Sverige, gikk jeg i klasse med ei dame som på facebook sto registrert som "i et komplisert forhold med Kakan Herman". Sånn kan det gå!

INGREDIENSER:

1. dag: I dag har du fått Herman, ca 5 dl kakerøre. Herman vil bo i en stor bolle, dekka med et løst lokk eller et kjøkkenhåndkle, på et lunt sted.
2. dag: Rør i ham med en sleiv. Sett ham gjerne i kjøleskapet nå, spesielt om det er varmt ute.
3. dag: Som i går.
4. dag: Hermann er sulten! Gi ham 2,5 dl melk, 2,5 dl mel, 2.5 dl sukker, og sett ham lunt igjen.
5. dag: Rør i ham. La han stå lunt.
6. dag: Som i går, men du kan la ham bo i kjøleskapet fra nå av.
7. dag: Som i går.
8. dag: Som i går.
9. dag: Hermann er sulten igjen. Gi ham det samme som sist. Del ham i 4 like store deler og gi 3 av dem til vennene dine. Hermann nr 4 får bli hos deg. Kopier oppskriften og gi ett eksemplar til hver av dem som får en bit av Hermann.
10. dag: Hermann er kjempesulten. Gi ham:
  • 1,5 dl nøytral olje
  • 2,5 dl sukker
  • 3 egg
  • 3,5 dl mel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts kanel
  • Evt en neve rosiner
  • 3-4 stk store epler i biter
  • evt litt hakka mandler, litt sukker eller kanel til topping
Bland alt unntatt topping og epler godt sammen. Smør en kakeform ca 24-26 cm i diameter og ha i Hermann. Legg eplebitene på toppen og dryss over kanel og litt sukker, eller litt hakka mandler. Stek ham nederst i ovnen på 170 grader til en pinne kommer tørr ut og toppen er pent gyllen. Prøv etter 35 minutter, men vær obs på at det kan ta opp mot 60 minutter.

---

TIPS:
  • Om du har fått en porsjon med Herman vennskapskake, og er veldig kakesulten med en gang (og ikke orker å dyrke fram ny deig) kan du mate ham med kjempemåltidet han skal ha dag 10 direkte.  Da bruker du opp hele Herman med en gang.
  • Har du bare mulighet til å gi bort Herman til en venn, så deler du Herman i 2 like deler allerede dag 5, etter å ha mata ham med litt mindre melk, mel og sukker enn hva som står i oppskriften på dag 4; knappe 2 dl av hver holder.
  • Får du ikke gitt bort Herman og det blir for mye å bake opp hele ham på en gang, så kan han fryses ned i en godt rengjort melkekartong som er klipt ned til nedenfor helletuten. Ha i ca en porsjon (5 dl) i hver kartong. Dekk godt med plastfolie som teipes fast. Og husk å skrive "HERMAN" på pakken! Tin opp Herman og mat ham/lag kake av ham når det passer deg.
  • Om du vil starte opp en egen Herman kakedeig, så bruker du noen teskjeder hvetesurdeig, ca 5 gram fersk gjær, 2 dl hvetemel, 2 dl melk og 2 dl sukker, og later som om du er på dag 1 herfra (men du kan ikke begynne å bake Hermann før det har gått 10 dager da).
  • Herman bobler og lukter litt rart av gjær og eddik. Om han plutselig slutter å boble, er han død. Hold i så fall begravelse i do.

No comments:

Post a Comment