Grunnoppskrift:
225 gram hvetemel
55 gram kjøleskapkaldt smør
1,5 dl melk
1 ts salt
2 ts bakepulver
---
1 egg piska med litt melk eller ren melk til pensling.
- Skru ovnen på 200 grader og la den bli god og varm. Vei opp mel og bland med salt og bakepulver. Sikt det ned i en god bakebolle.
- Vei opp kjøleskapskaldt smør og del det i små terninger. Gni smøret ned i melet. Det behøver ikke være helt finfordelt, men litt sånn brødsmuleaktig.
- Lag en grop i melet, hell i kald melk. Rør sammen deigen lett med en kniv. Den skal holde sammen, men ikke eltes.
- Legg deigen på en flate du har dryssa godt med mel på. Kjevle til ca 1 cm tjukk leiv og stikk ut scones. Bruk gjerne en rund pepperkakeform eller en skarp kniv. Det går også an å bare klappe ned deigen forsiktig direkte på bakeplata og lage runde scones som deles i fire på klassisk måte.
- Legg sconesen på en bakeplate med bakepapir på. Du kan pensle med melk eller egg.
- Stek øverst i ovnen i 15 minutter til de er pent gyldenbrune.
- VIKTIG: Avkjøl på rist i 10 minutter før servering!
Variasjoner:
- For ostescones: Bytt ut ca halvparten av smøret med finrevet ost, gjerne parmesan eller en tilsvarende litt skarp hvit ost.
- For søte scones: tilsett 30 gram sukker i melet.
- For søte fruktscones: tilsett sukker og 50-75 gram finkuttet tørket frukt (rosiner, aprikos eller annet etter smak) i mel og smørblandingen.
No comments:
Post a Comment