Friday, November 24, 2017

Tiramisu

Gode kolleger gjør dagene gode. Og en av de beste av sorten digger tiramisu. Eller Tir na noir som han kaller desserten. Godt er det i alle fall. Jeg fant til og med laktosefri mascarpone på Eide Handel uttafor Tromsø.


INGREDIENSER:
  • 1/2 pakke fingerkjeks (ca 15 kjeks)
  • 2-3 dl sterk kaffe (gjerne espresso)
  • (evt 2 ss masalavin, amaretto eller konjakk)
  • 250 gram (1 beger) laktosefri mascarpone
  • 3 eggeplommer (økologiske)
  • 3 eggehviter
  • 3 ss sukker
  • 1 ts ekte vaniljesukker
  • høvla, mørk sjokolade eller kakao til å drysse mellom lagene.

Kok kaffe og la den avkjøles i romtemperatur, bland i alkohol om du ønsker å bruke dette. La osten temperere seg litt.

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør osten myk. Pisk eggehvite stivt og pisk inn vaniljesukker.
Bland eggedosis, hviter og ost forsiktig sammen.

Legg litt krem i bunnen av en passende serveringsbolle som er høy og rommelig. Vend en og en kjeks raskt i kaffen, slik at alle flater dekkes, men ikke så lenge at kjeksen blir soggy, og legg tett-i-tett oppå kremen. Legg på litt mer krem og glatt den pent ut. Dryss med kakao (jeg bruker en tesil) eller bruk litt høvla sjokolade. Legg deretter på flere kjeks, så krem til alt er brukt opp. Avslutt med krem og kakao/sjokolade. La Tiramisu-en stå kaldt i 2-3 timer slik at kjeksene kan trekke seg jevnt fuktige. Server etter en god middag, med et lite glass konjakk, en god kaffe eller hvorfor ikke Austmann bryggeris utrolig gode kaffeporter?

---
Tips:
Man kan droppe fløten og bruke stivpiskede eggehviter.
Dropp alkoholen for en mer barnevennlig versjon (men kaffen er bitter). Lag i så fall noe anna til barna.
Det er ikke så mye sukker i kremen, men kjeksene er ganske søte, og bruker du høvla sjokolade er den også søt. Du kan evt smake på kremen og kjenne etter om du føler den er søt nok for deg, og evt justere med en spiseskje ekstra sukker, spesielt om du liker det søtt og bruker kakao.
Om du ikke finner laktosefri mascarpone, kan du røre opp osten med innholdet i 2 kapsler laktrase eller bruke laktasedråper fra apotek. Da blir osten laktoseredusert og en anelse søtere i smaken.

No comments:

Post a Comment