Sunday, December 26, 2010

Sylta til a mor!

Sylte er også en må-ha i jula. Sylta lager man samme dag som man lager rullen.

Ingedienser

1 buklist (mamma bruker en tynnribbe)
- - -

1 ts pepper
1 ts nellik
1/2 ts allehånde (viktig sier a mor!)
1,5 ss salt
eventuellt 2 ts gelatin

1. Skjær av svoren til et stort og pent stykke. Dette blir utsiden på sylta. La det stå igjen noen millimeter med fettrand, for mye blir bare ekkelt. Skjær løs kjøttet fra resten av ribba. Noe av fettet skal også spares, men ikke for mye. Bein og brusk kastes selvsagt.

2. Vei opp kjøtt, fett og svor. Bland deretter 1 porsjon krydderblanding pr kg kjøttråvare. Legg krydderet på et fat og bland godt.

3. Legg sylteskinnet med svoren ned, krydre godt med blandingen og legg på flere lag med masse kjøtt og litt fett med krydder mellom lagene. Pass på at du kan brette sylta sammen og dekke alt kjøttet med svorsiden.

4. Sy sammen sylta og kle den godt og stramt i en bit gammalt sengetøy. Surr den godt og la sylta hvile i kjøleskapet en dag eller to.

5. Kok opp en kjele vann og legg sylta i. La den trekke til kjernetemperaturen er 85 grader. Det skal ikke koke! La sylta avskjøles i laken (lunken er passende) og legg den i press som økes den første timen. Sett den deretter i kjøleskapet over natten før den taes ut av pressa.

Sylta kan, slik som lammerullen, fryses rå og lages i mindre biter. Jo mindre bit, jo mer syplukk, men det blir godt lell. Den kan også fryses etter koking.

No comments:

Post a Comment